כשהבוט מלמד אותך להיות בן אדם

ומה אם הייתי אומר לכם שהטכנולוגיה שאנחנו מפתחים יכולה ללמד אותנו להיות אנשים טובים יותר? הנה 6 רעיונות לדוגמא

בשנה האחרונה חקרתי לעומק את עולם הבינה המלאכותית (תקשיבו, זה מטורף!), וגיליתי לא רק איזה פרויקטים מדהימים היא מסוגלת לבצע, אלא אפילו מה היא יכולה ללמד אותנו על… האנושיות שלנו.

מה למשל? הנה שישה דברים ששווה ללמוד מהבינה המלאכותית:

1. בלי אגו ובלי התגוננות
נכון, היא מחרטטת לפעמים ומסוגלת אפילו להמציא פסוקים שלא קיימים בתנ"ך.
א-ב-ל כשמעמידים אותה על טעותה היא ממהרת להודות בשגיאה ולהתנצל. אין אצלה "זה בכלל לא אשמתי", "מה רוצים ממני?", אין האשמות נגדיות. פשוט: "טעיתי, אני מתנצל, הנה התיקון". אין אצלה אגו שמשחק תפקיד ולא צורך להגן על הדימוי העצמי.
ועכשיו דמיינו כמה מערכות יחסים היו משתפרות אם היינו מסוגלים לומר בענווה ובפשטות את המילים: "אתה צדקת. אני טעיתי. מתנצל", בלי לחוש שזה מערער את הביטחון העצמי שלנו.

2. תשוקה להשתפרות מתמדת
בעוד שרובנו נוטים להתבוסס באזור הנוחות ולהתבצר בהרגלים שלנו, הבינה המלאכותית נעה כל הזמן מגירסה לגירסה. קלוד 1, קלוד 2 , GPT-4, GPT-3 … תמיד במרדף אחרי השדרוג הבא.
תחשבו מה היה קורה אם היינו מתייחסים לעצמנו כ'מוצר בפיתוח'? מה אם היינו מתעוררים כל בוקר עם השאלה 'מה הגירסה הטובה יותר של עצמי שאוכל ליצור היום?'

3. סבלנות אינסופית
תשאלו את אותה שאלה 50 פעם – היא תענה בסבלנות כאילו זו הפעם הראשונה. אין עיניים מגולגלות, אין נשיפות עצבניות, אין "מה אתה לא קולט?! כבר אמרתי לך אלף פעם".
רק תחשבו כמה מערכות יחסים היו משתפרות אם היינו מצליחים להקשיב בנחת לאותו סיפור מבן זוג או מההורים בפעם החמישית כאילו זו הפעם הראשונה?

4. גמישות מחשבתית: לא להתאהב ברעיונות!
הבינה המלאכותית יכולה לשנות כיוון באמצע משימה, לזנוח גישה שלא עובדת ולנסות מיד דרך חדשה. באלגנטיות היא מחשבת מסלול מחדש, בלי שיחות פנימיות מעכבות כמו "אבל השקעתי בזה כל כך הרבה!" או "זה הרעיון שהכי אהבתי!", היא פשוט שמה בצד את כל מה שהיה, ומתחילה מחדש עם הפנים לעתיד.

ואנחנו? כמה פעמים נתקענו בפרויקטים, בקשרים או בדרכי פעולה לא יעילים, רק כי כבר השקענו בהם זמן ומאמץ וחבל לנו ש'ירדו לטימיון'? כלכלנים קוראים לכשל הזה 'הטיית העלות השקועה' – כלומר הנטייה להמשיך בדרך שגויה רק בגלל מה שכבר השקענו בה. אין מה לומר, הבינה המלאכותית חסינה מפניה לגמרי.

5. התמודדות עם מגבלות בלי תירוצים
הבינה לא מתלוננת על "יום רע" ולא טוענת "אין לי כוח עכשיו". גם כשהיא נתקלת במגבלות אמיתיות (כמו מידע חסר או משימה מעבר ליכולותיה), היא לא משתמשת בהן כתירוץ להתחמק. במקום זה, היא עושה את המיטב עם מה שיש לה, מציעה אלטרנטיבות ומתמודדת.
אתם יכולים לנסות. בקשו ממנה "כתוב לי מכתב אהבה מטוסטר אל שואב אבק", היא לא תענה "מה עובר עליך, יא מוזר? אתה חושב שיש לי זמן לשטויות שלך?" – היא פשוט יוצרת את הטוב ביותר שביכולתה.
ואנחנו? כמה פעמים השתמשנו ב"אני עייף", "יש לי יום עמוס" או "אין לי את הכלים הנכונים" כתירוץ לא לנסות בכלל?

6. ראייה רב-ממדית במקום חשיבה דיכוטומית
בעוד שאנחנו נוטים לחשיבה בינארית של שחור-לבן, הבינה מסוגלת להציג סוגיה מורכבת ולפרוס בה את הזוויות השונות. היא מציגה את השיקולים המגוונים מכמה צדדים ומסוגלת להבין את הלך המחשבה של עמדות שונות.

המסר שכדאי לאמץ: אפשר לחלוק לחלוטין על דעה מסוימת, אבל עדיין להבין את הרציונל שמאחוריה. גם כשאנו דבקים בעמדתנו, היכולת להבין את מכלול השיקולים ואת עמדת המתנגדים, מעשירה את החשיבה שלנו ומאפשרת דיון פורה יותר.

*******************

לסיכום, בעוד אנחנו דואגים מכך שהבינה המלאכותית נעשית דומה לאדם, אולי הגיע הזמן לשאול את עצמנו אם יש משהו שאנחנו יכולים ללמוד ממנה על איך להיות אנשים טובים יותר.

ואל דאגה – יש דברים שהיא לעולם לא תוכל לעשות: להתפלל לאלוקים או להצטרף למניין, להתרגש מזריחה יפה, לחוש את קדושת השבת, לחבק ילד בוכה או להרגיש את העונג האצילי של עשיית חסד אמיתי. את אלה, רק אנחנו, שנבראנו בצלם אלוקים, יכולים.

וכן, אני יודע – אפשר לטעון שלא הוגן לבקש מאיתנו ללמוד ממנה משהו, כי היא רק מכונה ואין לה כמונו יצרים ודחפים שמפריעים.

ובכל זאת, חכמי ישראל תמיד התבוננו בעולם ושאבו ממנו תובנות לעבודת ה'. אז אם למדנו חריצות מהנמלה, בטח אפשר ללמוד משהו גם מ-GPT , לא?

 

* רוצים לגלות עוד על העולם הקסום של הבינה המלאכותית?
הצטרפו לקורס המיוחד של הרב יוני לביא לאנשים משפיעים –
לגברים לחצו כאןלנשים לחצו כאן

כתבו תגובה

רוצים לא לפספס את התכנים והסרטונים החדשים?


הצטרפו לקהילת 'מילה טובה' וקבלו פעם בשבוע חינם
 את הניוזלטר שלנו עם מענה על השאלות הכי בוערות
סרטוני השראה וכלים מעולים לחיים:

דילוג לתוכן