"מעולמו של הרב" – רב או פסיכולוג?

" עזוב, הרב, הייתי כבר פעם אצל פסיכולוג והוא לא עזר לי. אני לא מאמינה יותר בדברים האלו...חוץ מזה, חבל לי על הכסף. טיפול של שעה עולה הון תועפות"

שלום הרב. אנחנו אובדי עצות. הבן שלנו רק בן 16 ואנחנו מרגישים שאיבדנו אותו. הוא הפסיק ללכת ללימודים ומבלה את היום במיטה בצפיה בסמארטפון שלו. יש לך עצה בשבילנו? אתה מוכן לדבר איתו בעצמך? עלינו הוא מצפצף. אולי לך הוא יקשיב…

*************************************

כבוד הרב, אני סובלת כבר שנתיים מחרדות ודכאונות. זה ממש ממרר לי את החיים ומפריע בתפקוד. ניסיתי כל מיני סגולות, הלכתי 40 יום רצוף לכותל וגם קניתי קמע מיוחד של הבבא סאלי. עדיין זה לא עוזר… השם שלי: מרים בת סימה. תוכל להתפלל עלי בבקשה?

*************************************

היי הרב. אתה עוסק בשידוכים? שמי אורן ואני רווק בן 35. גר ברעננה ועובד בהייטק. תראה יצאתי כבר עם מעל מאתיים בנות ועדיין לא מצאתי מישהי בטעם שלי. זה לא שאני בררן או משהו אבל כן, יש לי רף גבוה. כל זה מוביל לכך שרוב הדייטים שלי נגמרים בפגישה הראשונה, או בעצם בעשר השניות הראשונות. בתקופה האחרונה מגיעות אלי פחות הצעות. יש לך אולי מישהי בשבילי – עד גיל 30, אינטילגנטית, יפה, זורמת, בראש טוב?

********************************

דבר אחד משותף לשלוש השאלות שקיבלתי. הן לא באמת שייכות לרב. לכל אחת מהן יש איש מקצוע מתאים שיוכל לרתום את מומחיותו וניסיונות כדי לעזור: מנחה הורים, פסיכולוג או יועץ זוגי.
למה בכל זאת האנשים האלו פנו דווקא אלי? מה גורם לפנות לרבנים בשאלות השייכות לאיש מקצוע? הרי אף אדם לא יזמין שרברב לפתור בעיה במערכת החשמל, או סייד כדי לתקן את מכונת הכביסה. מדוע כשמדובר ברבנים הכול על השולחן וכל נושא לגיטימי.
זו שאלה שמעסיקה אותי שנים ויש לה כמה תשובות.

 

יתרונות הרב
ראשית, הפניה לאיש מקצוע, בפרט בתחום בריאות הנפש, מתויגת אצל אנשים באופן שלילי. היא מעידה, כביכול, שהאדם בעייתי, ש'יש לו מחלת נפש'. אף אחד לא אוהב להתייחס לעצמו ככזה.
פניה לרב, לעומת זאת, היא דבר מקובל ומוערך בעם ישראל. הרי חז"ל נתנו עצה לכל יהודי – "עשה לך רב" (אבות א,ו) ומי שמקיים זאת מעיד בכך על יראת השמים שלו ועל הרצון לעשות את דבר ה'.

שנית, בדרך כלל הרב זמין ונגיש יותר. עבור מפגש עם איש מקצוע איכותי צריך להתאמץ ולפעמים להמתין חודשים בתור. אל הרב אפשר פשוט  להתקשר או לשלוח ווטסאפ, וסיכוי לא רע שהמענה יגיע עוד באותו יום.

הסיבה השלישית, וייתכן שהיה צריך לשים אותה ראשונה: רב לא ייקח תשלום על מענה לשאלה, בעוד שפניה לאיש מקצוע מצריכה פגישה שעלותה תתחיל מ-300 ₪ ויכולה להגיע עד פי עשרה מזה, תלוי בנושא ובמוניטין של המומחה.
יתירה מזו, בעיני רבים – המניע של אנשי המקצוע הוא כסף בעוד שפועלו של הרב לשם שמים וכוונותיו טהורות יותר.
הסיבה הרביעית לפניה לרבנים היא שגם מי שמבין שהכתובת האמיתית שלו היא מטפל מקצועי, הוא לא יודע בדיוק למי לפנות. השוק מוצף ב'מומחים' שמציעים אתב מרכולתם וקשה לדעת מי מביניהם הוא המתאים לעזור בבעיה שלי. את הרב, לעומת זאת, אני מכיר מבית הכנסת, אוכל איתו קיגל בקידוש והולך לשיעור שלו בדף היומי בכל ערב. קל הרבה יותר לפנות אליו בעת קושי ומצוקה.

הסיבה החמישית להעדפת הרב היא התחושה שהוא מחובר למקורות הקודש העתיקים ודבריו משקפים את דבר ה', בעוד שאיש מקצוע הוא בשר ודם שמקורות המידע שלו הם אנושיים והטעות עלולה ליפול בהם.

 

לא לערבב בשר וחלב

ולמרות כל הנ"ל, חשוב לא לבלבל בין התחומים. אני אומר זאת לקוראינו הנאמנים ואני מזכיר זאת שוב ושוב לעצמי ולחבריי הרבנים. בשר הוא מצוין לכשעצמו וגם חלב הוא נהדר. אבל אסור לערבב אותם יחד. התחום הרוחני וההלכתי הם משמעותיים מאד בחיים, ולרב תלמיד חכם יש את הידע כדי להשפיע בהם על הציבור.
אך בתחום הטיפולי הרב הוא הדיוט ואין לו יתרון על אנשים אחרים. בשנים האחרונות יש ב"ה מהלכים משמעותיים כדי להעניק לרבנים ידע מקצועי. לשם כך הוקמו תוכניות כמו 'תעצומות' של ארגון צהר, 'עשה לך רב', עמיאל, איגוד רבני קהילות, והגדיל לעשות 'מרכז ברקאי' עם השתלמות מקיפה של 600 שעות (!) לרבנים עם הכשרה בתחומים של זוגיות, התמודדויות נפשיות ועוד.
כמובן, כל אלו לא באו להפוך את הרב לפסיכולוג או יועץ זוגי ולגרום לו לעסוק בהתמודדויות נפשיות מורכבות. מטרתן לעזור לו להבחין מתי האדם שלפניו זקוק לאיש מקצוע ולהפנות אותו אל כזה, תוך כדי שברכתו של הרב מלווה אותו. לצד זה, ההבנה של הבעיות הנפשיות השונות חיונית לצורך מענה מדויק יותר לשאלות הלכתיות ואמוניות שהפונה מציג.

 

הגורם המקשר

מה בכל זאת אני יכול לעשות כרב עבור שלושת הפונים שהזכרנו בהתחלה?
ראשית, לגלות אמפתיה לקושי ולכאב שלהם. "עמו אנוכי בצרה" (תהילים צא, טו).
שנית, לתת להם את התחושה שהם לא היחידים שמתמודדים עם קושי כזה, ויש בהחלט דרכים להתמודד איתו.
שלישית, וזה העיקר, להפנות אותם לכתובת הנכונה – איש מקצוע מומחה ומנוסה שיוכל להדריך וללוות אותם. השלב הזה כרוך לעיתים בהתגברות על מעצורים בנפש וניתוץ סטיגמות: "הייתי כבר פעם אצל פסיכולוג והוא לא עזר לי. אני לא מאמינה יותר בדברים האלו…" (ואם היית פעם במסעדה ולא היה טעים, אז המסקנה היא שכל המסעדות גרועות? תמשיכי הלאה ובע"ה תמצאי אחת מוצלחת). "חבל לי על הכסף, הרב. שעה עם פסיכולוג עולה הון תועפות" (ברור. אתה מכיר משהו בעולם הזה שבא בחינם? על איכות משלמים! ואם היית מוכן להשקיע 1500 ₪ בתיקון נזילה באוטו, אז בילד/בזוגיות/בנפש שלך לא תשקיע?).
ואחרי ככלות הכול, לברך ולחזק את הפונה שה' איתו ושאשמח להתעדכן ממנו בהמשך על ההתקדמות.

כתבו תגובה

רוצים לא לפספס את התכנים והסרטונים החדשים?


הצטרפו לקהילת 'מילה טובה' וקבלו פעם בשבוע חינם
 את הניוזלטר שלנו עם מענה על השאלות הכי בוערות
סרטוני השראה וכלים מעולים לחיים:

דילוג לתוכן