המתנה היהודית

מר אלפרד היקר שלום.

קצת מוזר שדווקא ביום הגדול שלך, בו שימך נישא בפי כל, והעולם כולו חולק כבוד למפעל הכביר שייסדת – אתה עצמך לא תהיה. ובכל זאת, מה שהתחיל ב-10 בדצמבר לפני 112 שנה בדיוק, ממשיך לתקתק בעקביות של שעון שבדי. טובי המוחות והכשרונות ממתינים כל שנה בציפיה דרוכה להודעה הרשמית על ששת הזוכים בפרס היוקרתי בעולם. מה שמעניין בסיפור הזה הוא שהוא התחיל בכלל בגלל טעות כפולה. החלק הראשון והטרגי שלה היה כשאתה פיתחת את הדינמיט. חומר הנפץ העוצמתי. מבחינתך המטרה היתה ברורה – קידום האנושות. כריית מנהרות למעבר של רכבות באופן מהיר, פיצוץ סלעים, סכירת נהרות. כשרשמת עליו פטנט והפצת את הרעיון הלאה, לא העלית בדעתך שבני אדם ירתמו אותו לשכלל את מכונות ההרג שלהם ולהרבות רצח וקטל בעולם.

הטעות השניה היתה כשעיתון צרפתי, שקיבל ידיעה שגויה על מותך, פרסם ‘הספד’ אכזרי על מותו של “סוחר המוות”. נכנסת אז לדיכאון עמוק, ממנו לא יצאת עד יום מותך. בצוואתך בחרת להוריש את כספך הרב להקמת קרן שתחלק מידי שנה פרס יקר ערך לאנשים שתרמו יותר מכל למדע ולטובת האנושות. קיווית לזכות בזה ל’מחילה’ כלשהי, על המוות שחוללה המצאתך הראשונה. מאז ועד היום, בכל עשירי לדצמבר, היום בו עצמת את עיניך לעולמים, מתכנסים לבניין העיריה בסטוקהולם, אורחים מכובדים מכל קצוות תבל, לטקס הנכסף.

מה שלא ידעת אז, מר נובל, שעם השנים ילך ויתברר דרך הפרס שלך דבר מדהים. עובדה מרתקת המחייבת כל אדם ישר לעמוד ולהשתאות למולה. 934 אנשים זכו עד היום לקבל את הפרס הנחשק בתחומי הפיזיקה, כימיה, רפואה, ספרות, כלכלה ושלום. הפרס מחולק לפי קריטריונים קפדניים על-פי הערך של הגילוי, ללא התחשבות בשיוך האתני של האדם. וכאן מגיעה ההפתעה הגדולה. בעולם של שבעה מיליארד בני אדם, מבחינה מספרית, הרכיב היהודי זעום ביותר. צאצאיהם של אברהם, יצחק ויעקב מונים כ-13 מיליון איש בלבד. חמישית האחוז מכלל האוכלוסיה האנושית. אך באופן בלתי פרופורציונאלי בעליל, אחוז הזוכים היהודים בפרס נובל הוא כמעט רבע מכלל הזוכים! (208 פרסים עד כה). ישנם תחומים בהם היהודים בולטים אף יותר (40% מהזוכים בפרס בכלכלה). רק לשם השוואה, העם הסיני הגדול, המוֹנֶה 1.4 מיליארד נפשות (לא בדיוק, מאז שהתחלת לקרוא את המאמר נולדו עוד 5000 תינוקות סיניים…), זכה לגרוף 13 פרסי נובל. ההודים עם 1.1 מיליארד איש זכו במשונה פרסים. כל מדינות ערב, על 330 מיליון תושביהם, זכו בשישה פרסים בלבד (ביניהם ארבעה פרסים לשלום, שאחד מהם הוענק ליאסר ערפאת…). גם העקשן ביותר יתקשה להתווכח עם המספרים ועם המסקנה העולה מביניהם – אין עוד עם בעולם, שהתרומה שלו לקידום האנושות כה גבוהה וקריטית כמו העם היהודי. הפרס שלך, מר אלפרד היקר, הוא הוכחה מובהקת לכך, ולו היית חי היום, אולי היא אפילו היתה מזכה אותך בפרס נובל. אך מכל מקום זו אינה ההוכחה היחידה. ההשפעה היהודית על העולם, המהפכנות והחדשנות מותירות את טביעות אצבעותיהן בכל מקום בו מביטים. כדוגמא אפשר למנות את אלברט אינשטיין היהודי, אבי תורת היחסות, שהביא למהפכה בתפיסת החומר והאנרגיה, הזמן והמרחב, כמותו פרויד בפסיכולוגיה, שפינוזה וברגסון בפילוסופיה, קרל מרכס אבי התורה הקומוניסטית ועוד. אחד המחקרים העוסק ב”מרכיב היהודי בהיסטוריה העולמית” מראה כיצד בכל הניסיונות למהפכות ותיקון העולם שנעשו במאתיים השנים האחרונות – המוקד תמיד היה יהודי.

אחרי כל הנתונים המרשימים האלו לא נעים לי לאכזב, אבל לא אוכל שלא לגלות לך, מר נובל, שכל זה הוא באמת, הדבר השולי. אחד מגדולי ענקי הרוח וההוגים היהודים במאות השנים האחרונות, הרב אברהם יצחק הכהן קוק, כתב לפני כמאה שנה (אורות ישראל ה,ב) שהכשרון הגדול של עם ישראל, הוא בתחום אחר לגמרי. התחום הרוחני. כל ההשפעות האחרות, הן רק נלוות לבשורה העיקרית שהענקנו לעולם. בדרכים ישירות ועקיפות. האמונה בא-ל אחד, ערך קדושת חיי האדם שנברא בצלם, עשרת הדיברות בתור הקוד המוסרי הבסיסי, חזון של שלום לאנושות כולה כש”לא ישא גוי אל גוי חרב ולא ילמדו עוד מלחמה” (ישעיה ב,ד) – כל הרעיונות האלו שהגיעו מהעם היהודי הפכו לנחלת רוב העולם היום, זאת לצד ההשפעה העקיפה שלנו דרך שתי הדתות הגדולות בעולם שהלכו בעקבותינו – הנצרות והאיסלאם, כשרעיונות יהודיים (גם אם משובשים) התפשטו והשפיעו דרכן על כל האנושות הנאורה.

לא אוכל לסיים מבלי לגעת בנקודה כאובה. האם העולם ידע להעריך, להוקיר ולהעריץ את העם היהודי, על כל מה שהוא העניק לו? למרבה הצער לא. הוא גמל לו בנחלי דם ואש, ברדיפות, פוגרומים, גירושים ושואה, מבלי לקלוט שהוא פוגע בזה בעצם בעצמו. כמובן, שלרגע אחד זה לא עצר אותנו מלהמשיך למלא את תפקידנו להאיר לעולם ולקדם אותו, כפי שלמדנו מאבינו הראשון, אברהם, “אב המון גויים”.

נוח בשלום על משכבך, מר אלפרד נובל.

ממני

יהודי אחד מארץ ישראל

כתבו תגובה

רוצים לא לפספס את התכנים והסרטונים החדשים?


הצטרפו לקהילת ‘מילה טובה’ וקבלו פעם בשבוע חינם
 את הניוזלטר שלנו עם מענה על השאלות הכי בוערות
סרטוני השראה וכלים מעולים לחיים:

דילוג לתוכן